Акция във Фейсбук против производител набира сила

Причината е жестокото убийство на бяла мечка

Гневна кампания срещу шефа на българската компания „Белла” Венцислав Георгиев се надига във Фейсбук.


Поводът са неговите ловни страсти. През 2007 година Георгиев е платил 60 000 долара в Канада, за удоволствието да убие защитено животно от изчезващ вид. Той е застрелял бяла мечка, като при това сам се е похвалил със снимки, на което се вижда с трофейното животно. Тъй като деянието му и досега остава ненаказано, интернет потребителите заявяват, че няма да купуват продуктите с неговите марки в знак на протест.

Очевидно Венцислав Георгиев си пада по екзотичните преживявания, защото в пресата той се е похвалил и с други трофеи – ходил на лов за анаконди в Боливия срещу 25 хиляди долара.

„Аз лично не смятам повече да купувам продукти, произведени от фирмата, собственост на господинчото с големите комплекси. Да не говорим, че са гадни. Както предполагам, ще направи и всеки нормален човек. Бойкот!”, се казва в призива в социалните мрежи.

Във Фейсбук те вече са създали страница, на която възмутените граждани могат да се изказват. Те призовават за бойкот на  марките, които са негова собственост: кремвирши "Сачи", салам "Перелик", шпек "Народен", кори за баница "Фамилия", "Brilliant", маргарин "Томи", кисело мляко "Флора", Тракийски кори за баница, кремвирши "Леки", точени кори "Белла", "Соларис".

Венцислав Георгиев обаче е известен освен с лова, и с много други "любопитни" неща. През 2008 г. Европейската служба за измами с еврофондове - ОЛАФ, извършва внезапна проверка на пловдивската фирма “Дил Тур”, чийто собственик Георгиев. В официално разпространено съобщение за медиите изпълнителният директор на холдинга Елза Маркова заявява, че е останала доволна от инспекцията и се надява резултатите от нея да бъдат публично оповестени. Такива обаче оттогава досега няма.

По същото време тайнствен инвеститор броди из пазара и тихомълком купува големи компании от хранителния сектор. Регистрираното в Холандия "Импала инвест Б.В." иска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие изцяло българската "Пик-ко". Купувачът е същото онова дружество, което преди това без много шум става собственик на един от най-големите производители на хранителни продукти - "Белла България". Същият холандски инвеститор купува и "Пик-ко" - един от най-големите доставчици на суровини за всякакви хранителни производства. "Белла" и "Пик-ко" са дългогодишни бизнес партньори, а собствениците им - Жорж Веселинов и Венцислав Георгиев, са в приятелски отношения с основния акционер в "Пик-ко" - гръцкият бизнесмен Димитриос Виндзилеос.

Дали обаче всички тези връзки, фирми и покупко-продажби ще бъдат разследвани, остава неизвестно. А дотогава ние ще запомним Венцислав Георгиев като човека, похвалил се с убийството на бяла мечка и разминало му се безнаказано.